Win de Anna Paulowna boom via het Hart van Anna Paulowna.
Het jaar van Anna Paulowna
2025 staat in het teken van koningin Anna Paulowna. Door het hele jaar heen worden er activiteiten georganiseerd om haar naam, geschiedenis en betekenis voor onze regio meer bekendheid te geven. Wist je dat er ook een boom naar haar is vernoemd?
De Paulownia, ook wel de Anna Paulownaboom genoemd, is een bijzondere boom met een koninklijk tintje. Oorspronkelijk komt hij uit Azië, maar toen hij in Europa werd aangeplant, kreeg hij de naam van Anna Paulowna — dochter van een Russische tsaar en echtgenote van Koning Willem II.
Deze boom is niet alleen mooi, met paarse bloesem in april en mei, maar ook goed voor het milieu. Dankzij zijn enorme bladeren (tot wel 80 cm in doorsnee!) neemt hij per hectare zo’n 55 ton CO₂ per jaar op. In Japan wordt het hout al eeuwenlang gebruikt voor huizen en meubels.

Hoe maak je kans op een Anna Paulownaboom?
We geven 5 jonge Anna Paulownabomen weg! Meedoen is eenvoudig:
✔️ Koop één of meerdere lootjes via de link hieronder
✔️ Een lot kost €2,50
✔️ je naam en rekeningnummer is je lotnummer
✔️ Je mag zo veel lootjes kopen als je wilt
Met jouw deelname steun je bovendien de stichting Het Hart van Anna Paulowna.
📍 De trekking vindt plaats op Koningsdag, zaterdag 26 april, om 19.30 uur in de Polderei, vlak voor de start van de Familiebingospelshow. Ben je er niet bij? Geen probleem – dan zorgen we dat het boompje bij je thuis wordt bezorgd.
Koop hier je lootjes voor kans op de Anna Paulowna boom
Kenmerken Anna Paulowna boom ( wikipedia)
De Anna Paulownaboom is een snelgroeiende boom en wordt 10 tot 25 meter hoog (gemiddeld 15 meter). Hij heeft een brede kroon en een gladde of licht gestreepte, grijsbruine bast.
De hartvormige, trompetboomachtige bladeren staan kruiswijs tegenoverstaand gerangschikt en hebben meestal een gladde rand. Ze zijn relatief groot; de bladschijf meet 15 tot 35 bij 30 centimeter en de bladsteel 8 tot 20 centimeter. De bladeren van jonge scheuten zijn soms aanzienlijk groter. Sommige bladeren, en dan met name de grote exemplaren, hebben grote tanden of onduidelijke lobben.
In de nazomer verschijnen de ronde, viltige, bruine bloemknoppen. De bloeiperiode is in april en mei, nog voor het uitlopen van de bladeren. De bloeiwijze lijkt sterk op die van vingerhoedskruid. De tweeslachtige bloemen groeien in geurige pluimen van 10 tot 30 centimeter lang. Elke bloem heeft een klokvormige bloemkroon van vijf à zes centimeter lang, waarvan de zoom vijf ongelijke lobben heeft. De bloemkroon is violet of roze en is aan de binnenzijde geel gestreept.
Tussen augustus en oktober groeien aan de volgroeide takken leerachtige, bruine doosvruchten. De eivormige vrucht meet twee tot vier centimeter en heeft aan de onderzijde een spitse snavel. Wanneer de vrucht rijp is, splijt hij zich over de volle lengte open en laat een groot aantal kleine, gevleugelde zaden los. De lege zaaddozen blijven nog lange tijd aan de boom hangen.