Persoonlijk ontwikkelingsplan
Wat is een P.O.P.?
Persoonlijk ontwikkelingsplan maken speciaal voor JOU.Als jij je graag wilt blijven ontwikkelen, kun je een P.O.P voor jezelf maken en of voor je werkgever. Een P.O.P. is een plan/ (set van) afspra(a)k(en) tussen jou de persoon die jou eventueel persoonlijk gaat begeleiden en eventueel jouw baas of leidinggevende. Hierin staan jouw ontwikkelingspunten aangegeven, die jij voor jezelf of samen met de persoon die je gaat begeleiden en / of je baas hebt afgesproken. Wil je je persoonlijk ontwikkelen laat je dan begeleiden door je partner, vrienden of familieleden. Zij kunnen je helpen met de doelen die je wilt behalen.
Zo blijf je voor jezelf en als medewerker bezig met jouw ontwikkelingspunten. De werkgever kan jou daar tijd en ruimte voor geven. Werken met een P.O.P. zorgt er voor dat jij jouw ambities voor jezelf en binnen het werk kan waarmaken. Tevens om te onderzoeken wat jij wilt leren en wat je dient te leren om jouw doelen te behalen en / of je werk goed te kunnen doen. Het is een plan met doelstellingen en ontwikkelingspunten waar jij continu aan werkt en die eventueel regelmatig met de persoon die jou begeleidt en/of jouw werkgever worden besproken. Het is een vorm van leren, waarmee jezelf en of je werkgever mee aan de slag kunnen in het kader van het werk of persoonlijke ontwikkeling.
De voordelen van een P.O.P. zijn:
Jij krijgt inzicht in jouw kwaliteiten ( hieronder staan doelstellingen voor werk, je kunt de P.O.P. ook gebruiken voor persoonlijke doelstellingen)
Jij kunt eventueel doorgroeien naar een hogere functie.
Jij krijgt inzicht in jouw functioneren binnen jouw werk.
Jij werkt doel gericht aan jouw loopbaanontwikkeling.
Jij geeft jou inzicht indien je iets anders wilt doen, maar nog niet weet wat.
Jij weet waar je staat indien je niet meer geschikt bent voor jouw huidige functie.
Jij blijft continu in ontwikkeling, zowel prive als zakelijk.
Jij kunt je binnen jouw vakgebied gaan specialiseren.
Jij wordt breder inzetbaar.
Jij kunt jouw functie-inhoud verrijken.
Jij kunt switchen naar een andere functie.
Belangrijk is dat de persoon die jou gaat begeleiden en eventueel jouw baas of leidinggevende eerst een P.O.P-gesprek hebben. Je moet ergens beginnen en het begint daar. Will jezelf persoonlijk veranderen, bespreek het dan met je partner of een goede vriend, kennis, familielid. Treed buiten je comfort zone.
P.O.P.-gesprek
Tijdens dat gesprek wordt besproken :
Hoe functioneer jij nou volgens de werkgever of leidinggevende?
Hoe vind jijzelf dat je functioneert?
Wat zou jij moeten leren om de huidige functie goed (of nog beter) te kunnen vervullen?
Wat zou jij moeten leren om de functie in de toekomst ook nog te kunnen vervullen?
Hoe ontwikkelt de organisatie zich en wat heeft dat voor invloed op de functie?
Wat zou jij willen leren om jouw functie goed te kunnen vervullen?
Wat voor loopbaanwensen heb jij?
Wat zou jij willen leren om jouw loopbaanwensen te kunnen realiseren?
Als Jij antwoord op bovenstaande vragen weet, kun je samen gaan kijken om de antwoorden te vertalen naar ontwikkelingsdoelen.
Wat is belangrijk om als eerste te gaan doen, prioriteiten stellen. En hoe gaat het bedrijf jou helpen / steunen door middel van coaching en leermogelijkheden. Zorg ervoor dat Jij de ontwikkelingsdoelen S.M.A.R.T. formuleert.
Een POP maak Jij voor jezelf en voor niemand anders! De persoon die jou daar bij gaat helpen en of het bedrijf of de werkgever wil jou hierbij helpen en ondersteunen maar het is jouw verantwoording om er echt wat mee te doen. Het is belangrijk om de voortgang van een POP te bewaken. Maak afspraken met de de persoon die je begeleidt en of werkgever / leidinggevende dat op een regelmatige basis jouw POP besproken wordt. De ontwikkelingsdoelen zijn S.M.A.R.T geformuleerd, dus er is ook een einddatum voor de ontwikkelingsdoelen. Tijd om dan te evalueren. Zijn de ontwikkelingsdoelen van jou bereikt en wat voor effect hebben ze op het functioneren van je.