Eenzaamheid onder jongeren komt meer voor dan dat je zou denken. 4 op de 10 jongeren voelen zich vaak eenzaam. Ze vinden het moeilijk om contact te maken, hebben vaak een negatief zelfbeeld en het gevoel dat ze er niet bij horen. Iemand omschreef het eens als: “het is als een film. Je kijkt ernaar, je bent er wel bij , maar niet betrokken. Er is geen interactie. Van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar voelt 40% zich elke week wel eens eenzaam. Je eenzaam voelen is een rotgevoel, het is ook iets wat niet zomaar vanzelf overgaat. Per gemeente varieert het percentage jongeren dat zich eenzaam voelt van 15,9% tot 40,1%.
Hoe ervaren jongeren eenzaamheid?
Ze missen een partner, goede vriend waar ze alles tegen kunnen zeggen of mee kunnen delen. Ze hebben het idee dat de hele wereld draait en in beweging is , maar dat hun er niet actief aan deelnemen. Soms hebben ze wel vrienden, ook door internet ,maar die wonen vaak weer verder weg. Ze voelen zich vaak onzeker en hebben een negatief zelfbeeld. Als je al onzeker bent over jezelf dan komt een afwijzing vaak nog harder aan als bij iemand die niet onzeker is. Eenzaamheid kan ook ontstaan omdat mensen een hele drukke baan hebben of vanwege een studie. Social media wordt ook als reden aangegeven als oorzaak voor het negatieve zelfbeeld wat jongeren soms ontwikkelen. Op social media zien ze influencers en andere mensen die zeer succesvol zijn ( of dat in ieder geval via social media laten denken) waardoor jongeren onzeker worden over hun eigen leven. Ze gaan zich vergelijken met anderen. Mensen laten daar toch de mooie dingen zien ,terwijl iemand die eenzaam is zich gaat afvragen waarom zijn leven zo stom en saai is. Jongeren zitten soms ook alleen maar op internet en worden onzeker als ze weer een keer real time afspreken.
Er is ook een groep die juist zeggen dat ze minder eenzaam zijn vanwege social media en internet. Dat ze mensen met dezelfde interesses hebben gevonden, of ze hebben contact met andere mensen die met dezelfde problemen zitten.
Hoe weet je dat je eenzaam bent?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte band met anderen om je leven mee te delen. Het kan zijn dat je minder contact hebt met andere mensen dan dat je zelf zou willen. Eenzaamheid gaat gepaard negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid , soms met lichamelijke of psychische klachten. Sociaal isolement is net zo schadelijk voor de gezondheid als het roken van 15 sigaretten per dag.
Eenzaamheid wordt niet makkelijk besproken
De meeste eenzame jongeren spreken niet makkelijk met anderen over hun eenzaamheid. Er ligt daar toch een taboe op. Ze schamen zich om toe te moeten geven dat ze eenzaam zijn. Het onderstreept voor hen dan nog eens dat ze niet leuk of interessant genoeg zijn om mee om te gaan. Wie zich eenzaam voelt, vind het vaak moeilijk om daar hulp voor te vragen. Het is wel belangrijk om te weten dat het ook andersom kan. Mensen die merken dat iemand eenzaam is willen best helpen maar vinden het een lastig onderwerp om dat te bespreken, waardoor ze dit dan maar niet doen. Hulp vragen kan wat dat betreft echt helpen. Er zullen echt mensen in je omgeving zijn die jou kunnen helpen om je minder eenzaam te voelen.
Wat kun je aan eenzaamheid doen?
Natuurlijk kun je er wat aan doen, maar vooral in het begin zal dit lastig zijn. Het is toch buiten je comfortzone gaan. Je zult zelf moeten proberen je gedrag te veranderen om zo de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie gaat het je niet lukken. Al is het alleen maar omdat de mensen om je heen niet kunnen zien dat jij je eenzaam voelt. Geef aan een ander aan hoe jij je voelt. Vaak kan het al helpen als je weet dat er iemand is die naar je luistert. Probeer nieuwe contacten aan te gaan. Of heb je een paar contacten daar meer mee om te gaan. Klinkt natuurlijk makkelijk ,maar dat is het niet. Voor de een kan dit makkelijker gaan dan voor de andere.
Kanaal voor eenzame jongeren in onze virtuele ontmoetingsruimte.
In onze virtuele ontmoetingsruimte van Hart van Anna Paulowna komt een apart kanaal speciaal voor jongeren die zich eenzaam voelen. Het doel van dit kanaal is om jongeren te ontmoeten in Anna Paulowna die zich ook eenzaam voelen. Het is een gesloten kanaal waar niet iedereen in kan, en waar je veilig over je eenzaamheid en je onzekerheden kan praten. Wie weet kun je elkaar helpen door er met elkaar over te praten. Wij gaan ook in het najaar een avond organiseren over onzeker zijn, speciaal voor jongeren. Tijdens deze avond gaan we kennis delen over onzeker zijn of over een negatief zelfbeeld hebben. Je gaat tips en tricks krijgen hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan. Wij kunnen weer van jullie leren waar jullie behoeften aan hebben en hoe wij jullie kunnen helpen om de eenzaamheid te doorbreken.